Kesän pahimmilla helteillä kaupunkiasunto voi olla läkähdyttävän kuuma. Helpotusta tuo siirrettävä ilmastointilaite, joka nopeasti pudottaa huoneen lämpötilan usealla asteella. Samalla se poistaa ilmasta liian kosteuden.
Italialainen Argo valmistaa pyörillä kulkevia, helposti siirrettäviä ilmastointilaitteita, jotka ovat heti käyttövalmiita siellä, missä niitä eniten tarvitaan. Kokeilimme mallia Oscar Otto, jonka jäähdytysteho on 2,2 kW, mikä riittää jopa 30 neliömetrin tilaan.
Olemukseltaan Oscar Otto on kuin kookas, pystyyn nostettu pölynimuri, jota vaikutelmaa kuuman poistoilman letku vielä korostaa. Kotelointi on siistiä muovia, eikä laitteessa ole muita käyttäjän huollettavia kohteita kuin tuloilman pölysuodin, joka kannattaa muutaman viikon välein imuroida. Oscarin työntely pyörien päällä on helppoa, ja kynnyksetkin ylittyvät vaivattomasti. Jonkinlainen työntökahva olisi silti poikaa, koska pyöreäkulmaisesta muovikotelosta ei saa luotettavaa otetta. Painoa laitteella on 35 kg, joten normaalikuntoinen henkilö kantaa sen myös portaita pitkin toisen kerrokseen.
Laitteen saa nopeasti käyttöön. Vain pistotulppa sähköpistokkeeseen, ja hetken päästä kone on valmis tuottamaan helpottavaa viileyttä. Ensin on toki huolehdittava kuuman ilman poistosta. Kuten tunnettua, energiaa ei pysty hävittämään, joten laitteesta tulvivan viileyden vastapainona poistohormista työntyy runsaasti kuumaa ilmaa. Lämpösaaste on johdettava huoneesta pois, jotta viilennys olisi mahdollista. Laitteen mukana toimitetaan runsaan metrin mittainen muotoiltava letku ja joitakin suuttimia, joilla liikalämmön saa poistettua ikkunasta tai johdettua talon hormistoon.
Oscar maksaa noin 6 500 markkaa. Se on tavallaan paljon rahaa laitteesta, jota ei välttämättä tarvita joka vuosi. Toisaalta moni uusi auto varustetaan nykyisin huomattavasti kalliimmalla ilmastoinnilla, vaikka autossa vietetään vain lyhyitä aikoja, eikä siinä useinkaan nukuta tai tehdä töitä. Ja jos kerrostaloasunto sijaitsee talon eteläseinän puolella, se saattaa koko kesän olla epämiellyttävän kuuma ilman erillistä helleaaltoakin. Sellaisessa tapauksessa laitteen hinta tuntuu saavutettuun hyötyyn nähden jopa halvalta.
(Tiivistelmä Henrik Weckströmin artikkelista TM 13/2001, s. 107)